Experimentele fruitcrumble

2014-05-04 09.54.52Experimenteren met eten: ik houd ervan. Eens in de zoveel tijd slaan de kriebels weer toe en hop ik de keuken in voor een nieuw ‘food experiment’. Zo ook gisteravond. Vriend de hort op, geen vriendinnen beschikbaar en over wat er aan ‘leuks’ op tv was zal ik maar niet beginnen. Oven aandraaien dus maar en eens kijken wat er allemaal nog aan spullen in huis te vinden is (tip voor als je niet zo experimenteerder bent: start met bakken als de winkels al dicht zijn, dan moet je wel creatief zijn met de spullen die je hebt!).

Niet veel later had ik de volgende ingrediënten voor me liggen: 1 appel, 2 bananen, 3 peren, een zak met ongezouten gemengde noten, gedroogde dadels en vijgen, een pot kokosolie, kaneel, havermout en een klein beetje (ongezoete) diksap. Nou, daar moeten we toch wel iets van kunnen fixen lijkt me!

Ik startte met het fijnmalen van de noten (ik schat zo’n 250 gram). Ik heb hiervoor een speciaal ‘notenhakmolentje’ op mijn keukenmachine, maar mocht je dat niet hebben, dan kun je ook de noten zo in de keukenmachine zo fijn mogelijk malen. De eerste 125 gram hakte ik eerst en deed ik apart in een kom. De andere 125 gram hakte ik samen met een stuk of 10 dadels, 50 gram havermout, 20 gram gesmolten kokosolie, een klein scheutje diksap en wat water (tip: voeg het water pas later toe; wellicht is de mix al smeuïg genoeg en heb je het water niet nodig). De noten-dadels mix streek ik als bodem uit over een ingevet brownie-bakblik.

Nu het fruit: alles schillen en in stukjes snijden, dan een stuk of 6 gedroogde vijgen er in stukjes doorheen en doorroeren met een theelepel kaneel. Dit kun je nu storten oven de noten-dadel bodem in het bakblik.

Tijd voor de crumbletop! Pak de kom met de overgebleven gehakte noten. Doe er wederom 50 gram havermout bij, 20 gram gesmolten kokosolie en een klein scheutje diksap. Roer goed door. Het is niet erg als deze mix wat droger blijft en minder plakt; dat betekent dat de crumble straks alleen maar krokanter en meer crispy wordt!
Schud de crumbletop uit over het fruit en zet zo’n 30 tot 40 minuten in de oven (180 graden). Als de top te bruin wordt, kun je deze de laatste 10 minuten even afdekken met wat aluminiumfolie.

Belletje gegaan? Even laten afkoelen en genieten maar! Leuk voordeeltje van deze taart: hij is héérlijk als taart, maar ook gezond genoeg om hem gewoon lekker als ontbijt te verorberen (wat vriendlief meteen een goede reden vond om dan maar meteen de halve taart naar binnen te werken – ach, krijgt ie z’n fruithapje ook weer binnen!)

Ik zou dus zeggen, kijk wat je in huis hebt, ga aan de slag en experimenteerze!

Ps: Omdat deze taart echt een spontaan experiment was, zijn de ingrediënten van tevoren niet afgewogen en zijn de hoeveelheden genoemd in dit receptenblogje een globale schatting. Ga dus gewoon lekker zelf aan de slag. Volg je gevoel, mix en match met ingrediënten en stop er een beetje liefde in. Dan gaat je crumble zeker tot de laatste kruimel op!

2014-05-04 09.54.38


Een reactie op “Experimentele fruitcrumble

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s