Fastfood fastgood: Bloemkoolpizza

groentecurryPizza. Who doesn’t love some good fastfood op zijn tijd? Niet zo’n vies klef diepvriesding, maar zo’n echte: van de Italiaan (of – toegegeven – van de Domino’s, lekkerrrr!)
Zo groot als mijn liefde voor lekkere pizza is, zo klein is mijn liefde voor bloemkool. Niet dat ik het niet lust, maar eerder omdat ik er eerlijk gezegd gewoon niet zoveel aan vindt. Wit, saai, kleurloos, smaakloos. En ja, ik weet dat een kerriesausje of kaassausje wonderen kunnen doen, maar op de een of andere manier komt deze grote witte bloem bij mij toch eigenlijk nooit in mijn winkelmandje terecht.

Tot vorige week!
Want wat blijkt: je kan pizza én bloemkool met elkaar laten integreren! Dát moest ik uitproberen! Ik had al wel eerder gehoord van pizza met bloemkoolbodem, maar echt appetijtelijk klonk mij dat nog niet in de oren. Totdat mijn moeder mij een uitgave van de Happifood kado gaf. Al bladerend door het blad stuitte mijn hongerige maag op een heerlijk uitziende pizza. En wat schetste mijn verbazing: de bodem was gemaakt van bloemkool! Ik besloot mijn bloemkool-antipathie voor deze ene keer dus uit het raam te gooien en het gewoon eens uit te proberen. Immers, als het woord pizza erin voorkomt kan er eigenlijk weinig mee mis gaan, toch?

Met een kleine draai aan het recept ging ik dus aan de slag. En warempel, hét werkt! Pizza en bloemkool gaan héél goed samen! Ik zeg: ik schuif er nog eentje in de oven. Fastfood, fastgood!

Recept Bloemkoolpizza (2 personen)

Ingrediënten:
– 1 kleine bloemkool
– 60 gram pijnboompitten
– 3 grote eieren
– peper en zout
– 1/2 blikje tomatenblokjes
– 1/2 pakje gezeefde tomaten
– 1 sjalotje
– 1 teentje knoflook
– 1/2 rode peper
– 1 kleine courgette
– 1 bakje cherrytomaten
– 75 gram geraspte geitenkaas
– 1 el oregano of Italiaanse kruiden

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 190 graden.
– Rooster de pijnboompitten in een koekepan en hak ze daarna fijn in de keukenmachine.
– Doe de pijnboompitten in een kom. Maal nu de bloemkool fijn in de keukenmachine en weeg hier 6 deciliter van af. Meng dit met de pijnboompitten, de 3 eieren, peper en zout.
– Roer alles tot een samenhangend deeg en strijk het daarna uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Omdat ik zelf van een knapperige bodem houd, strijk ik het deeg tot ongeveer 1 cm dikte uit.
– Zet de bloemkoolbodem in de oven en bak af in ongeveer 25 minuten.
– Snipper ondertussen de sjalot, de knoflook en de rode peper. Fruit deze samen in een pan en doe daarna de gezeefde en blokjes tomaat erbij. Voeg naar smaak wat zout, peper en oregano of Italiaanse kruiden toe en laat even pruttelen. Eventueel kun je de saus nog glad maken met een staafmixer.
– Schaaf nu de courgette met een kaasschaaf in dunne linten en halveer de cherrytomaten.
– Als de pizzabodem klaar is: haal uit de oven en beleg met de saus, de courgette, de tomaten en maak af met de geitenkaas en nog wat extra Italiaanse kruiden.
– Bak nu de pizza af in 10 minuten.

Eet smakelijk!

20141007_175751


2 reacties op ‘Fastfood fastgood: Bloemkoolpizza

 1. Jam jamm!! Ziet er goed uit. Je maakt het wel heel aantrekkelijk voor mensen om mee te doen met de HuiskamerRun 2.0 als je zo goed kookt..:D
  Trouwens vorige weekend heb ik met veel moeite de hele marathon in Eindhoven gerend. Mijn verhaal heb ik gepost op mijn blog. If you want to read it.

  1. Ha Erik,

   Allereerst van harte gefeliciteerd met deze geweldige prestatie! Time doesn’t matter; je hebt die 42,2 km volbracht en dat is meer dan de meesten (onder andere ondergetekende) kunnen zeggen. Moet eerlijk zeggen dat het door al die geweldige verhalen wel flink begint te kriebelen, maar goed…ik krab me nog wel eerst even achter de oren voordat ik weer vol overgave aan een marathon-avontuur begin.

   Gelukkig biedt bloemkoolpizza troost in marathon-loze dagen. Ik zou zeggen: zeker een keer maken dus. En mocht je onverwachts toch last krijgen van het zwarte marathongat, dan is er nog wel een plaatsje vrij bij de HuiskamerRun 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s