KienowahKuttenKoek

Ja, ik weet het. Eigenlijk kan het niet meer. Sinds de hele supervoedselhype met chiazaadjes, gojibessen, linksdraaiende glutenvrije koolhydraatarme eiwitrijke kwark, is quinoa (ook wel uitgesproken als kienowah of – volgens de echte graanpuristen – kienwah) een maaltijd die alleen nog is voorbehouden aan ‘foodies’, oftewel: quinoakutjes. ‘Echte’ sporters eten gewoon pasta. Het liefst mét ballen.

Nu ben ik niet zo van de ballen (de kloten daarentegen!). Maar een bord pasta gaat er altijd in. Net zoals een bord quinoa overigens. Waarvan ik als niet-boomknuffelaar best durf toe te geven dat ik het gewoon lekker vind. Net zoals ik pizza lekker vind. Of een eetlepel pindakaas door mijn havermout.

Maar goed. Quinoa dus. Ik voelde me met een after-reis-dipje een beetje kut, dus ik dacht: laat ik eens wat gaan bakken! Het toeval trof dat ik in mijn voorraadkast een zak quinoa had staan, met daarnaast een half open pak volkoren roggemeel. Een kleine zoektocht verder kwam ik nog een bakje vijgen tegen, een zak walnoten, een laatste restje honing en hé, zowaar wat eieren in de koelkast! Wat gegoogel en een beetje eigen fantasie later was ik een kutbui armer en een kuttenkoek rijker. Zo lekker, dat ik er bijna een boom voor zou knuffelen!

Recept: KienowahKuttenKoek

Ingrediënten
– 150 gram (rode) quinoa
– 2 el gesmolten kokosolie
– 4 eieren
– 200 gram vijgen (voor een iets zoetere koek kun je ook nog wat dadels toevoegen)
– 150 gram gehakte walnoten
– 100 gram (volkoren) roggemeel
– 1 tl zout
– 1 snufje koek/speculaaskruiden
– 1 el honing
– 1 el appelstroop

Bereiding
– Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing gaar en laat iets afkoelen.
– Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakblik in met (kokos)olie en bekleed met bakpapier.
– Klop de eieren los en voeg toe aan de lauwwarme quinoa.
– Doe de 2 el kokosolie, 1 el honing en 1 el appelstroop in een bakje en zet 30 sec in de magnetron (of laat het zachtjes smelten in een steelpannetje). Voeg het gesmolten mengsel toe aan de quinoa.
– Voeg het zout, koekkruiden, roggemeel, vijgen (in stukjes) en walnoten toe.
– Roer het mengsel goed door en laat 10 minuten staan.
– Doe het mengsel in het bakblik, plaats in het midden van de oven en bak in 45 minuten gaar.
– Laat even afkoelen, haal uit het bakblik en snijd in stukken.

Héérlijk lauwwarm uit de oven met een lik appelstroop erop! Maar ook als post-workout snack, of na een overwinningsdiner bij een kaasplankje. Bijkomende boomknuffel-effecten zijn voor eigen risico!

Eet smakelijk!

20160129_140458

20160129_140508


4 reacties op ‘KienowahKuttenKoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s