Lopen op kloten

IMG_3409[1]Nu ik langzaam mijn duurloopkilometers begin uit te breiden, begin ik me wat meer te verdiepen in wat slim is om te drinken en eventueel te eten onderweg. Daar waar ik tot nu toe prima uit de voeten kon met een drinkbelt met water of diksap, kom ik straks toch op het punt dat mijn lichaam onderweg wellicht wat meer energie kan gebruiken.

Nu zijn er op hardlopersgebied allerhande producten verkrijgbaar om je energie voor, tijdens en na het lopen aan te vullen/op peil te houden. Van isotone dranken tot kleurige gels en van herstellende eiwitshakes tot energybars.

En hoewel ik er vast niet aan zal ontkomen om op een gegeven moment zo’n zakje met slijmerige gel weg te werken, vind ik het toch leuk om te kijken wat je eventueel nog meer allemaal zelf kunt maken. Recepten voor sportdranken weet ik inmiddels al wel te vinden (bekijk bijvoorbeeld de tips op het platform van Dutch Road Runner’s of gebruik de recepten uit Het Hardloperskookboek). Maar wat zou je – naast de gangbare bananen en mueslirepen – onderweg nog meer tot je kunnen nemen?

Het antwoord: mammoetkloten!
Jawel, u hoort het goed. Prehistorische ballen voor de energie, die overigens ook heel geschikt zijn voor de vegetarische lopers onder ons! Ik kreeg het recept via een trailloper op twitter doorgestuurd en verrek…die ballen kwamen aardig in de buurt bij de energieballen die ik al vaker zelf maak! Dat ik daar nou niet eerder aan had gedacht!

Dus, ga je binnenkort op pad en wil je wel ver maar niet naar de klote lopen? Neem dan wat van deze energiebommetjes mee en je zult gegarandeerd de ballen uit je broek lopen!

—————————————–

Recept (voor ongeveer 12 ballen)

Ingrediënten:
– 125 gram noten (amandelen/hazelnoten/pecannoten/walnoten)
– 125 gram gedroogde dadels zonder pit
– 100 gram geraspte kokos
– eventueel nog een eetlepel kokosolie

Bereiding:
– Doe de noten in een kom met water en laat ze eerst een nachtje of een paar uur weken (waarom?)
– Doe de noten, dadels en 50 gram van de geraspte kokos samen in een keukenmachine en mix tot er een kleverig soort deeg ontstaat (voeg eventueel wat kokosolie toe)
– Draai balletjes van het deeg en rol deze door de rest van de geraspte kokos
– Eet meteen of bewaar in een afsluitbaar bakje in de koelkast (ongeveer een week houdbaar)

Eet smakelijk!

IMG_3411[1]


12 reacties op ‘Lopen op kloten

 1. Je geeft een heel nieuwe betekenis van ‘naar de kloten gaan’ met deze smakelijke ballen. Ik ga ze maken maar in plaats van kokos rol ik ze door iets anders lekkers. Maanzaad misschien (of kom ik dan niet door de dopingtest?).

 2. Mmm, noten, kokos, dat is wel iets voor mij! Ik ga het een keer proberen, simpel te maken en lijkt me erg lekker!

  Wat betreft die gelletjes: Powerbar heeft ook energyshots, een soort winegums. Eén zakje levert meer energie dan één gelletje en je kan wat doseren.

  1. Dag Elsa,
   Moet je zeker een keer doen! Zo klaar inderdaad en erg lekker.
   Bedankt ook voor de tip van de energyshots. Klinkt lekker; winegums in een shotje 😉 (ps: wist je dat in het hardloperskookboek ook winegums als energievoorraad en herstelmiddel worden geadviseerd? Gaan bij deze dus ook op mijn lijstje!)

   1. Nou, die mammoetkloten hebben hun werk goed gedaan! Ik heb er vandaag een pr op de 5 km mee gelopen. En ze zijn nog hartstikke lekker ook!
    Had van die winegums weleens ergens iets gelezen, maar heb het hardloperskookboek zelf niet. Heb ik met jouw receptjes ook niet echt nodig. 😉

   2. He wat goed! En wat leuk om te horen 🙂 Fijn dat de kloten jouw de ballen hebben gegeven om je PR te verpulveren! Gefeliciteerd! Geniet lekker na vandaag, maar dat zal met dit weer vast wel lukken 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s