Beste blogger

“Beste blogger, Allereerst mijn complimenten voor je leuke blog! Ik zal ons even voorstellen, wij zijn….”

“Beste blogger, Laat ik beginnen met wat voor een fantastisch blog jullie hebben…”

“Beste blogger, wij zien dat je je bezig houdt met een een sportieve en actieve levensstijl..”

Beste blogger.

Ik kan het eerlijk gezegd niet meer lezen of horen. Hoe aardig en goedbedoeld de aanhef ook moge zijn, zodra deze in mijn mailbox verschijnt krijg ik acuut de kriebels.
Tot voor kort had ik er nog geen last van. Tenminste, tot voor kort kreeg ik dit soort mailtjes ook eigenlijk nooit. Maar op de een of andere manier, sinds de bloggersverkiezing, zijn ergens mijn gegevens terecht gekomen en word ik als ‘geweldige blogger’ nu ineens gevraagd voor ‘geweldige samenwerkingen’.

Leuk, zou je zeggen. En dat zouden veel bloggers wellicht ook denken. Ware het niet dat ik met dit blog nooit de insteek heb gehad of er er überhaupt aan heb gedacht om het als middel in te zetten om aan gratis spullen te komen. Laat staan spullen waar ik niets mee of aan heb. Hartstikke leuk dat je mij een boek ver boeddhistisch hardlopen wil aanbieden, maar dat ik één keer een blog heb geschreven over ‘hardlopen met boeddha’ wil nog niet betekenen dat ik daar ook meteen een heel boek over wil lezen. Én reviewen.

Want dat is natuurlijk wat ze willen, als tegenprestatie voor al die gratis spullen: een review. Liefst een beetje positief (al zullen ze dit nooit zeggen natuurlijk). Ik een rolletje sporttape (wat moet ik ermee?), zij een leuke beoordeling. Win-win-situatie toch?

Absoluut! Ware het niet dat ik het eigenlijk helemaal niet leuk vind om reviews te schrijven. En ik dit dus ook eigenlijk nooit doe. Zo zal waarschijnlijk geen van mijn lezers weten welke schoenen ik draag, wat voor horloge ik heb en welk gelletje naar mijn mening ‘echt uitermate absoluut geschikt is voor al je sportieve prestaties’. Wat mijn lezers wél weten is dat ik van kleur houd. Van gek, apart, anders. En als ik al eens over een badpak, rugzak of sportbroek schrijf, dan is dat iets wat uit mijzelf komt. Niet omdat het mij is opgelegd.

Niks erger dan over dingen schrijven waar ik niet enthousiast over kan zijn. Ik schrijf omdat ik houd van het creëren van verhalen. Maar een slecht verhaal wil niemand lezen. Sterker nog, dat wil ik niet eens schrijven. Gelukkig zat in die dictator eehh… Garmin die ik tijdens het bloggerevent te leen kreeg een hartstikke mooi verhaal. Ik geloof niet dat het een review was wat ze bij Garmin van tevoren voor ogen hadden, maar ja, omdat ik hem echt ook zélf graag wilde testen moest ik er toch iets over schrijven. Hoewel ik zelfs dit verhaal achteraf misschien toch nog iets te ‘doorzichtig’ en ‘commercieel’ voor op mijn blog vond.

En het is niet dat ik iets tegen samenwerkingen heb (los van het feit dat sowieso iedereen lekker moet weten wat ze zelf kiezen en doen – leven en laten leven). Zeker niet! Maar voor mijzelf voelt het gewoon niet goed om iets promoten dat niet van ‘mij’ is. Sterker nog, de paar keer dat ik een korting heb gekregen kwam dat eigenlijk vooral doordat ik zélf eerst enthousiast was over een merk, dat vanuit mijzelf promootte en op die manier een kleine samenwerking of een bedankje ontstond. De logo’s van ‘mijn favorieten’ die rechts bovenaan mijn pagina staan zijn dan ook echt niet meer dan letterlijk mijn favorieten (waarbij ik bij sommigen inderdaad soms een korting ontvang of waarmee ik een kleine samenwerking heb) een en zeker geen gesponsorde banners.

Maar natuurlijk geldt dit ook andersom. Prima als je als bedrijf een blogger zoekt om spullen voor jou te promoten. Maar, alsjeblieft, verdiep je een beetje in dat blog (en je eigen product!). Lukraak standaard mails sturen naar bloggers die ‘soort van’ in jouw straatje passen…? Doe het niet. Er zullen er vast een paar zijn die happen, maar of je dat uiteindelijk veel goede promotie gaat opleveren? Ik bedoel, je wil als bedrijf toch niets liever dan dat iemand écht enthousiast over je product is? Dat diegene met plezier een mooi verhaal over jouw merk schrijft? Maar goed, wellicht heb ik het bij het verkeerde eind en leveren al die ‘Beste blogger’ mails wel hartstikke veel ‘geweldige’ reviews op.

Ik zal ze in ieder geval niet schrijven.

Met vriendelijke groet,

De geweldige blogger.

IMG-20150825-WA0004


Een reactie op “Beste blogger

  1. Een tijdje terug heb ik deze blog gelezen, maar dit verhaal blijft hangen. Ik heb onlangs een aantal bloggers ontvolgd omdat zij voor mijn gevoel zijn veranderd van hardloopbloggers naar reclamebloggers. Te commercieel, naar mijn idee.
    Dus top dat jij je daar niet aan overgeeft!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s