Workout van een dartel lammetje

“Ach ja, we zijn allemaal slachtoffer van de file. Houtocheensop. Dagelijks in de file staan is ultiem kuddegedrag. Als makke schapen sluiten we dagelijks aan en mekkeren we dat het altijd zo druk is. Wat let je om te gaan fietsen? Of lopen? Wat zei je, regen? www.hetregentbijnanooit.nl. De afstand? Grote kans dat die minder is dan 20 kilometer, prima te fietsen of te lopen dus. Of je begint gewoon een uurtje eerder, pure tijdswinst. Je moet alleen wel op tijd uit je nest. Dat dan weer wel.”

Dat dan weer wel.
Aldus Ronnie in zijn stukkie ‘Werk jij wel?’ op Dutch Road Runners.

Of het kwam door zijn blog, dat durf ik als mak schaap niet te beweren. Het idee om naar werk te fietsen had ik immers al eerder. Maar het was wel door dit verhaal, dat ik me ineens realiseerde dat er qua ‘excuses’ weinig meer te mekkeren viel. Het weer is prima (lees: hetregentbijnanooit), het is al licht als ik richting werk ga, het is nóg licht als ik weer richting huis ga. Én als ik die afstand van 18 kilometer nou eindelijk eens met fiets zou trotseren, dan zou ik waarschijnlijk nog sneller zijn dan normaal ook! En nee, dat heeft niet eens iets met files of treinen zonder bovenleiding te maken, maar meer met het feit dat de plaats waar ik werk niet voorzien is van een treinstation, waardoor er een ov-verbinding is, die niet om naar huis te schrijven is. Of juist wel. Wellicht is de post namelijk sneller op bestemming dan ik.

Afijn. Op de fiets naar werk. Niet echt een groot probleem als je maar twee keer per week naar je werk hoeft. Nog een excuus minder. Het waren dan ook niet echt excuses die ik aan het zoeken was, maar meer bedenkingen over hoe ik dit nou eigenlijk zou moeten doen. De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk de racefiets. Trainen hiermee moet ik toch, bovendien is het lekker snel en zijn die 18 kilometers met een rainbowbike natuurlijk een eitje. Kanttekening is alleen dat ik op mijn werk (lees: een ouderwetse regiobibliotheek) geen mogelijkheid heb om te douchen. Ja, er is een invalidentoilet waar genoeg ruimte is om je om te kleden. Maar om nou de rest van de dag met een muffe natte zeemlucht tussen mijn benen te lopen (excuse my French)…liever niet.

20150214_142427

Nu kan ik mij natuurlijk opfrissen bij de wasbak. Maar dan nog zit ik met een aantal problemen, waardoor ik mijn optie woon-werk-verkeer racefietstechnisch niet echt zie zitten. Wat denk je bijvoorbeeld van alle spullen die ik mee moet nemen? Laptop, lunch, kleding. ‘Neem een rugzak!’, roept iedereen. Nou, ik heb een rugzak, maar degenen die dat roepen hebben het gewicht van die rugzak op een standaard werkdag nog niet gevoeld. Nou way José dat ik daarmee voorover gebogen over mijn stuur ga hangen!

En dan heb ik het nog niet eens over de helm! En het gratis helmhaar wat je erbij krijgt. Ja, ik maak graag kunstige creaties met mijn haar. En nee, die passen niet onder een helm. Misschien een zeikerig vrouwenprobleempje, maar so be it. Tijdens het sporten kan het me niet schelen hoe ik eruit zie (een fietshelm staat uiteindelijk niemand charmant). Maar daarna mag ik toch graag een ultimately glamorously fashionable rentree maken, als u het niet erg vindt.

En voor wie nu denkt dat ik tóch excuses aan het maken ben. Stop thinking! Dat de racefiets uitgesloten is van deelname, betekent gewoon dat ik moet gaan voor optie b: mijn mooie vintage look omafiets. Drie versnellingen, een mooi groot rek voorop voor mijn tas en – héél belangrijk – geen helmpie nodig! Dat ik er iets langer over doe, dat zij maar zo. Over hobbelige bosfietspaden zal ik met mijn nu nog gebrekkige racefiets-lef ook niet zo snel zijn. En langzamer dan met het ov, daar zal ik me sowieso weinig zorgen over hoeven te maken.

20150312_075206 20150312_075248 20150312_170521

Aldus besloten. En aldus geschiedde. Vorige week donderdag voor het eerst. Tas voorop, haar windproof. En fietsen maar! Eerst van huis richting het bos. Slalommend om de scholieren heen (voor minder dan met 3 naast elkaar op het fietspad doen ze het niet), kleine heuveltjes van de heuvelrug op en af. Dan, vanuit het bos, door het pittoreske centrum van Amerongen heen, me verlekkeren aan de prachtige en schattige huisjes die er liggen (niet dat ik ooit in Amerongen wil wonen, maar toch). En dan, de dijk op. De 10 kilometer lange dijk richting Wijk bij Duurstede. De dijk die iets langer zou trekken dan ik van tevoren had verwacht, maar die me tegelijkertijd zoveel gave uitzichten bood, dat ik het eigenlijk niet eens zo erg vond om die lange weg te volgen. Vogels, nevel, een eerste waterig zonnetje. En dan, aan het eindpunt, de molen en kerktoren van Wijk opdoemend in de verte. De tijd op de klok? 8:15. Dat betekende dat ik er precies 55 minuten over had gedaan. Precies net zo lang als met de bus en de trein. Alleen nu niet met een duffe busverwarmingskop, maar met frisse fietsblosjes op de wangen. Jeetje, wat was dit lekker!

Die ochtend kon ik met een veel heldere kop aan de slag met mijn werk. En toen ik aan het eind van de dag weer langzaam in begon te kakken, keek ik er zelfs naar uit dat ik weer lekker met de fiets terug naar huis mocht. Dat deze rit uiteindelijk 10 minuten langer duurde vanwege 10 kilometer lang tegenwind op de dijk (hetregentbijnanooit, maar hetwaaitbijnaaltijdwel), dat vergeten we voor het gemak maar even. Want hoewel mijn lijf best moe was na die 36 fietskilometers van die dag, voelde ik me nog steeds fitter dan wanneer ik in totaal 2 uur als sardientje in een ov-blik had doorgebracht.

Kortom, missie geslaagd! Van mak schaap tot losbandig lammetje. Mij hoor je niet meer mekkeren. Ik dartel voortaan met plezier naar mijn werk!

20150312_081640


2 reacties op ‘Workout van een dartel lammetje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s