Wel/niet: Lopen bij een loopgroep

Morgen ga ik beginnen met een nieuwe baan. Van een schamele 20 uur per week, zal ik vanaf nu aan de slag gaan met een contract van 36 uur. Hartstikke fijn natuurlijk, maar ook even wennen en plannen. Want hoe ga ik dat nu doen met lopen en mijn training voor de marathon?

IMG_3209[1]Tot deze week was het inplannen van voldoende trainingen vrijwel geen probleem. Ik liep op de dagen dat ik vrij was en daarnaast ook nog in het weekend. Drie tot vier keer lopen per week was makkelijk te doen en gaf me daarnaast ook nog genoeg ruimte om al die andere dingen te doen die ik naast het lopen leuk vind.

Maar goed, nu zijn de vrije dagen doordeweeks beperkt tot één vrijdag in de twee weken. Op zich geen ramp natuurlijk (genoeg mensen met een drukke baan, kinderen, huishouden, hobby’s die ook nog tijd vinden om zich klaar te stomen voor een marathon – daar mag ik met mijn zorg voor slechts twee cavia’s niet over zeuren). Maar het zal wel even anders worden om ’s avonds in het donker na een lange werkdag de loopschoenen aan te trekken voor de nodige kilometers.

En zo ben ik gaan denken om me misschien eens aan te sluiten bij een loopgroep. Hoewel ik alleen in het donker lopen niet vervelend vind en het ook wat betreft de nodige zelfdiscipline wel snor zit, denk ik dat het voor de combinatie werk-marathon niet verkeerd is om samen met een groep mensen op een aantal vaste momenten te gaan trainen.

Ik heb inmiddels wat rondgekeken bij mij in de buurt en ook al een leuke loopgroep gevonden waar ik mij eventueel bij zou willen aansluiten. Het is een loopgroep bij de lokale atletiekvereniging hier, die drie maal per week trainen. Eén avond op de baan, één avond op de weg en een zaterdagochtend in het bos. Een mooi gevarieerd trainingsschema, waarbij naast aandacht voor het aantal gelopen kilometers ook aandacht wordt besteed aan techniek, snelheid en trainen met je hartslag. Niet verkeerd voor mij, aangezien ik afgelopen week pas voor het eerst een intervaltraining heb gedaan en verder altijd een beetje op gevoel mijn rondjes loop en met de losse pols weekschema’s opstel (voor zover ik die van tevoren al bedenk).

Op zich allemaal pluspunten dus, maar toch ben ik nog niet helemaal overtuigd. Hoewel het een goede stok achter de deur is om op vaste avonden te gaan lopen, voelt het daardoor ook weer meteen meer als een ‘verplichting’. Natuurlijk, aan ’s avonds lopen zal ik nu niet ontkomen, maar het is ook wel fijn om de vrijheid te hebben om af en toe eens te kiezen om niet op de maandagavond te lopen, maar in plaats daarvan op de dinsdagavond aan de bak te gaan. Of een keer direct uit werk te lopen of juist later op de avond.

Dat is namelijk mijn tweede punt van twijfel: de trainingstijden. Die starten doordeweeks namelijk al om 19:30. En aangezien ik werk tot 17:30 en daardoor pas rond 18:30 thuis ben. Hoe doe ik dat met eten (of beter gezegd, hoe doen anderen dat? Iemand tips?)
 ontkomen, maar het geeft ook wel een lekker vrij gevoel dat ik een keer op een maandag ipv een dinsdag kan gaan lopen en dat ik mijn training start op de tijd die mij uitkomt.

Tot slot is er ook nog stiekem een klein portie onzekerheid en schijterigheid. Want wat als ik helemaal niet mee kan komen met de groep? Of als ik juist teveel mijn best ga doen? Ik heb ooit kort bij een groep recreatieve lopers meegelopen, maar doordat zij net iets boven mijn tempo lagen (lees: ik kon het bijbenen, maar met moeite), heb ik mijzelf daar binnen een paar weken naar een blessure gelopen. Eigen schuld natuurlijk, maar dat neemt de angst om wederom te ‘falen’ niet weg.

Nadelen en voordelen. Voor beide kanten valt iets te zeggen. Voordat ik echter mijn definitieve oordeel vel, ga ik dinsdag eerst eens een keer op ‘proef’. Als je het niet probeert weet je het immers nooit.

En mochten er wellicht nog mensen zijn met een eigen mening of ervaring over het wel/niet lopen bij een loopgroep? Ik hoor het graag!


6 reacties op ‘Wel/niet: Lopen bij een loopgroep

 1. Sluit me helemaal bij Esther aan. Bij een goede loopgroep wordt je door de trainer juist aangespoord om zo goed mogelijk op je eigen tempo’s te lopen. En natuurlijk laat je je weleens verleiden door je trainingsmaatjes. Maar te leren die verleding te weerstaan kan je ook weer helpen tijdens wedstrijden waarin je ook tussen de meute je eigen tempo moet zien te vinden.

  Verder moet je het niet zien als een verplichting. Zoveel mensen met onregelmatige werktijden die het zonder dat ze het zelf willen vaak af moeten laten weten.
  Bij de meeste loopgroepen zul je ook advies krijgen voor de trainingen die je butien de gezamelijke trainingen doet om zo naar je eigen doel toe te werken.

  Het warm eten is inderdaad wel een punt als je pas om 18.30 thuis bent. Zelf eet ik gewoon warm voor de training en bewaar het toetje voor achteraf. Maar ik zorg dat er twee uur tussen het eten en de aanvang van de training zit. Die speling heb jij niet.
  Is er de mogelijkheid tussen de middag op je werk wat warms te eten? En dan om half zes een paar boterhammen oid?
  Heb aanvankelijk altijd na de training gegeten en dan voor de training een banaantje en volkoren koek of zo. Maar op den duur bleek ik dan toch energie te kort te komen voor een intensieve training. Het trainen na een warme maaltijd (al zit er twee uur tussen) is wel iets wat je moet leren. Althans ik heb het moeten leren. In het begin at ik dan echt beduidend minder dan normaal. Inmiddels wordt ik al niet meer afgestraft als ik echt te veel gegeten heb.

  1. Dag baukje, dankjewel weer voor je uitgebreide reactie en advies. Wat betreft eten; daar zal ik nog even mijn draai in moeten vinden, ook omdat ik morgen dus op een nieuwe plek start (geen idee hoe het daar zit met gezamenlijk lunchen etc.). Maar begin wel steeds meer overtuigd te raken van het lopen bij een groep. Zal na dinsdag mijn bevindingen laten weten!

 2. Wel lopen bij een loopgroep. De trainer kan je gericht tips geven over houding en techniek en een mooi schema voor je maken. En bij een goede loopgroep kun je op je eigen tempo mee, zijn er subgroepjes en wordt er op elkaar gewacht.
  En waarom zou je iedere training mee “moeten” lopen? Als jij op een andere dag wilt lopen, dan sla je toch een training over en ga je een dag later of eerder zelf lopen.
  Met andere woorden, ik ben dus een voorstander van een loopgroep 🙂 “mijn” loopgroep heeft 5 trainingsmomenten en ik pik eruit welke ik wil lopen en loop de andere trainingen zelf. Want ik vind alleen lopen en zelf mijn route bepalen ook heerlijk! Maar de gezelligheid en steun van de groep is ook heel prettig.

  1. Dag Esther, dank voor je reactie en het delen van jouw ervaringen. Het ‘moeten’ zit inderdaad meer tussen mijn eigen oren en denk ook dat ik er qua techniek veel van zou kunnen leren. En afwisseling zoals jij het beschrijft klinkt ook leuk. Loop nu af en toe al met mijn vader en dan vliegt zo’n duurloop toch wat sneller voorbij.

 3. Ik kan zelf eigenlijk alleen lopen in de ochtend. Onzin natuurlijk, maar dan vind ik het het allerfijnste. Ik heb het ook een tijdje geprobeerd bij een loopgroep, maar het was niet echt iets voor mij. Ik wil toch mijn eigen tijden kiezen. Maar mijn schoonzus zweert bij haar loopgroep, en zij heeft een drukke baan. Wat het eten betreft, toen ik ’s avonds capoeira deed at ik wat minder ervoor, en dan nog een toetje of wat kleins erna. Maar dat vond ik ook altijd lastig. Maar met een volle buik, dat is gewoon niet handig. Nouja, afvallen is bijna nooit vervelend. Ik ben zelf trouwens (na het krijgen van een kind) weer begonnen met het oefenen voor de 15 km in Utrecht op 9 Mei…

  1. Dag Iocina, dank voor je reactie,
   Tja, ’s ochtends lopen, dat doe ik ook het liefst. Maar dat gaat nu doordeweeks dus sowieso niet meer lukken. Moet gewoon maar eens kijken of het wat is. Zal net zoals bij jou en bij je zus per persoon verschillen. Wel super dat je weer aan het lopen bent trouwens! Die loop in Utrecht is toch die nieuwe loop die nu in plaats van de Utrecht Marathon is? Succes met trainen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s