Let’s talk about peanuts

Het is natuurlijk appels met peren vergelijken, of appels met pinda’s in dit geval. Maar na mijn appelstroop aubade van vorige week, kan ik niet anders dan ook de loftrompet opsteken voor een andere grote speler in de ‘voedsel dat iedere sporter in zijn kast moet hebben staan’ keten: pindakaas!

Want jongens, echt, wie is er niet groot mee geworden? Met dit bruine goedje. Waar je harder van gaat schaatsen. Beter van gaat zwemmen. Waar je als puber wellicht wel een afkeer van kreeg, omdat het nou niet echt zo aantrekkelijk rook in de broodtrommel (of uit je mond als je net een leuke flirt had opgedaan). Waar je als student weer vol liefde van ging houden omdat het zo goedkoop was en goed vulde. Smeuïg tot op de bodem. Pindapower tot de laatste hap.

En toch is het pas sinds kort dat ik de pot met pindakaas weer echt ben gaan waarderen. Zo plotseling als mijn appelstroopliefde in Australië kwam opzetten, zo ineens raakte ik ook weer verslingerd aan de smeerbare aardnoot, die veelzijdiger blijkt te zijn dan ik ooit had kunnen denken. En ja, als ik die smeuïge liefde dan eenmaal ontdekt heb…. Ik durf dus bijna niet tegen mijn blik appelstroop te zeggen, dat hij de laatste maanden toch echt af moet leggen tegen mijn pot pindakaas. Of amandelpasta. Of gemengde notenpasta. Of sesampasta. Of…

20150311_074401

Het tijdperk dat pindakaas alleen nog maar van pinda’s gemaakt wordt, is inmiddels al lang achterhaald. Van cashewnoten tot macadamianoten en van sesamzaad tot pompoenpitten. Alles lijkt tegenwoordig fijngestampt in een potje te kunnen. Dat al deze soorten ‘notenboter’ tot ‘pasta’ benoemd worden in plaats van ‘kaas’, dat is een discussie die we andere keer wel kunnen voeren (waarom überhaupt pindaKAAS?). Feit is, dat pinda’s, noten en zaden in smeerbare variant tegenwoordig net zo hip zijn als mannen met baarden. Maar daar waar een baard niet voor iedereen is weggelegd, kun je met pindakaas nooit fout gaan.

Want wie dacht dat je pindakaas alleen maar saai en ordinair op je boterham kun smeren, think again! Natuurlijk kun je op je boterham al variëren met combinaties als pindakaas met banaan, pindakaas met sambal, pindakaas met komkommer, pindakaas met appelstroop (als dat geen love made in heaven is!), pindakaas met jam, pindakaas met geraspte kokos. Maar, heb je bijvoorbeeld al eens een eetlepel pindakaas door je warme havermout geprobeerd? Het liefst met stukjes banaan en wat kokos erbij. God-de-lijk! Ik eet al weken ’s ochtends niets anders meer. Maar pindakaas past ook prima in een banaan speciaal. Door je noodle-salade. Op je kwarkbroodje. Of gewoon, zo, met een lepel, rechtstreeks uit de pot. Na een lange duurloop is dit een ideale en snelle manier om vetten, koolhydraten en eiwitten aan te vullen. Hoe simpel kan het zijn?

20150311_074304

Nou, net zo simpel als zelf pindakaas maken! Het enige dat je daar namelijk voor nodig hebt is een zak met (gezouten) pinda’s, zonnebloem- of arachideolie en een keukenmachine. Giet een klein laagje olie in de keukemachine, strooi de pinda’s er bovenop, voeg – indien ongezouten pinda’s gebruikt – een beetje zout toe en laat de boel net zo lang draaien totdat er een smeuïge pasta ontstaat. Voilà!

En mocht je ’s avonds nog eens lekkere trek hebben. Dan kun je in 20 minuten de meest simpele pindakaas-koekjes op tafel hebben staan. Het recept?

Ingrediënten
– 2 hele rijpe bananen
– 30 g pindakaas
– 80 g havermout
– 60 g bloem
– 1 tl bakpoeder
– 1 tl kaneel
– 20 g rozijnen

Eventueel kun je ipv rozijnen ook kokos toevoegen. Of, probeer eens wat stukjes pure chocolade voor de ultieme peanutbutter-chocolate-chip cookies!

Bereiding
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Bekleed een bakplaat met bakpapier.
– Meng alle bovenstaande ingrediënten in een kom en maak er kleine bolletjes van.
– Druk de bolletjes plat tot koekjes op de bakplaat.
– Bak af in 15 minuten.

Peanuts toch?
En nu we toch bezig zijn; welke pindakaas crush drives you completely nuts? Kom maar op met die recepten en combinaties!

20150311_074413


3 reacties op ‘Let’s talk about peanuts

    1. Ik heb de sambalversie nog niet uit durven proberen, maar mijn vriend is er weg van. Pindakaas en komkommer daarentegen vind ik verrukkuluk! Misschien moet ik de sambaltoevoeging toch maar eens proberen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s