Broccoliquiche met peer en cashewnoten

20150103_180040Ik heb van die periodes dat ik veel nieuwe recepten uitprobeer. Dan snuffel ik een avond lang door mijn kookboeken of verzin via het intikken van ingrediënten op google nieuwe combinaties en gerechten.
Na zo’n periode van experimentatie-zin volgt er echter vaak ook weer een periode waarin ik terugval op de gebruikelijke recepten. Onder het mom van ‘geen tijd’, ‘geen zin, ‘te druk’, ‘te lui’, eten we twee keer per week curry (een keer met rijst en een keer met noedels – dat dan weer wel), eenmaal iets met wraps, één dag iets vegetarisch, één dag iets met vis, een stamppotje en op zondag soep, altijd soep.

Nu wil ik mijn soeptraditie zeker niet laten vervallen (ik ben DOL op soep!), maar het werd inmiddels wel weer eens tijd om van het standaard weeklijstje af te stappen en voor de verandering wat nieuws op tafel te toveren. Al struinende door mijn receptenmap kwam ik ineens bij een gerecht dat ik ooit al eens eerder heb geproefd maar zelf nooit eerder had gemaakt: Broccoliquiche. Ik heb 1,5 jaar geleden een vegetarische kookworkshop gedaan en daar werd deze bijzondere combinatie van broccoli, peer en cashewnoten door een van de andere stellen gemaakt. Hoe het proefde kon ik me niet meer herinneren. Tijd dus om zelf de keuken in te duiken en die herinnering terug te brengen!

Niet in de laatste plaats ook omdat quiche (net zoals soep) zo’n heel fijn gerecht is dat je al makkelijk een dag van tevoren kunt bereiden. Extra lekker als je hem alvast klaarmaakt op de avond voor een loopwedstrijd. Zo voorkom je het vaak al voorspelbare gevoel dat je na de loop te moe en te koud bent om nog naar de supermarkt te gaan en eten te koken. Ik was dus blij dat ik dit nieuwe recept na de Florijn Winterloop klaar had staan in de oven. Even met wat aluminiumfolie voor 30 min in een voorverwarmde oven van 180 graden opwarmen en…aanvallen maar!

Recept Broccoliquiche met peer en cashewnoten (3-4 pers)

Ingrediënten
– 1 pak bladerdeeg
– 500 gram broccoli
– 100 gram cashewnoten
– 50 tot 100 gram geraspte oude of belegen kaas
– 2 peren
– 3 el paneermeel
– 3 eieren
– 1 dl slagroom
– Zout en peper

Benodigdheden:
– Springvorm
– Oven

Bereiding
– Verwarm de oven voor op 225 graden.
– Laat de velletjes bladerdeeg iets ontdooien en bekleed daar een ingevette springvorm mee.
– Maak de broccoli schoon en verdeel deze in kleine roosjes. Kook ze in ca. 5 min. gaar en giet ze af.
– Hak de noten grof (of gooi ze er lekker heel in).
– Schil de peren, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in dunne plakjes.
– Bestrooi de bodem van het bladerdeeg in de springvorm met wat paneermeel. Leg hier de plakjes peer op en verdeel daar de broccoli en de noten weer over.
– Klop de eieren los met de slagroom, 50 gram van de kaas, het zout en wat peper. Schenk het eier-kaasmengsel over de taart en bestrooi eventueel met nog 50 gram geraspte kaas.
– Zet de taart iets onder het midden van de voorverwarmde oven en bak hem in ca. 45 minuten bruin en gaar. Tip: Mocht de taart al snel wat aan de donkere kant worden; dek hem dan halverwege af met aluminiumfolie. Zo blijft de bovenkant beschermd, terwijl de binnenkant nog wel gaar kan worden.
– Lekker met een pittige rucolasalade.

Eet smakelijk!

20150103_175911


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s