Appelstroop aubade

20150225_093836Mijn liefde voor appelstroop. Het was er niet eentje op het eerste gezicht. Sterker nog; vroeger moest ik er helemaal niets van hebben! Ik kan me nog goed die momenten herinneren dat ik op school per ongeluk de verkeerde lunchtrommel had meegenomen en in plaats van een boterham met kaas, eentje met appelstroop én kaas aantrof! De horror!

De omslag kwam op een plots en vreemd moment. Op reis in Australië. Na ruim tien maanden van huis kwam ik daar in een supermarkt ineens Hollandse appelstroop tegen. En of het was uit herkenning, verlangen naar thuis of de tropische temperaturen op mijn bol, ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik ineens die pot appelstroop moest hebben en dat de stroop en ik sindsdien onafscheidelijk zijn.

Liefde op het tweede gezicht. Dacht ik eerst nog dat het wellicht een gevalletje van vakantieliefde was, inmiddels plakken we al ruim 12 jaar met elkaar. Soms met periodes wat minder, maar het komt eigenlijk nooit voor dat ik geen pot van je in de kast heb staan. En ja, daar waar ik vroeger nog zo van je gruwelde als je je verstopt had onder mijn fijne plak kaas, zie ik je nu liever niet anders dan met die kaas. Tot in het extreme toe! Van oude kaas tot geitenkaas, maar ook onder een dot hüttenkäse. Wat mij betreft pas je overal perfect bij. Ik heb je (tot gruwel van andere mensen) ook wel eens met een broodje gerookte zalm gecombineerd of met een eitje. Maar dat is wellicht eerder toe te wijzen aan mijn vreemde eetgewoontes dan aan het feit dat dat echt de meest smakelijke combinaties zijn.

Goed sportvoedsel is het sowieso. Een boterham met stroop (zonder kaas) levert veel snelle koolhydraten die voor een pittige training of wedstrijd goed van pas komen. Bovendien zit in appelstroop ook ijzer*, wat vooral voor niet-vleesetende sporters als ik een mooie bijkomstigheid is.

Het is dan ook niet zo gek dat ik mijn geliefde ‘stroopie’ ook wel eens in recepten verwerk. Wat dacht je van in de ontbijtkoek? Of door de kwarkbroodjes (in plaats van honing)? Voor vleeseters kan appelstroop uiteraard ook uitstekend in een stoofpotje of als hét ‘geheime’ ingrediënt voor het echte Limburgse zuurvlees. Maar appelstroop kan ook tussen een tosti. Met kaas en banaan bijvoorbeeld. Of met wat grove mosterd door de zoete aardappelpuree. En natuurlijk op de pannenkoek (het liefste die met appel en rozijn)!

Wat je echter ook allemaal met appelstroop kan doen (en dat is een hoop!), het aller-állerliefst eet ik mijn stroop nog steeds op de manier zoals ik er vroeger van gruwelde, maar ik nu geen betere match made in heaven kan voorstellen: met kaas.

foto 3 (3)

Recept boterham appel(stroop)taart (1 persoon)

Ontbijten is een feestje. En met dit recept helemaal. Door de toevoeging van appel en kaneel krijg ik er ’s ochtends vroeg altijd een soort appeltaart-gevoel van. Beter kun je je dag niet beginnen!

Ingrediënten
– 2 volkoren boterhammen
– 2 plakken (oude) kaas
– 1 appel
– appelstroop**
– kaneel
– evt. wat rozijnen

Bereiding
– Rooster de boterhammen en besmeer ze nog warm met appelstroop
– Snijd de appel in schijfjes
– Beleg de boterhammen met appelstroop met de kaas en de schijfjes appel
– Strooi er wat kaneel overheen en maak evt. af met wat rozijnen


Recept borrelbrood met appelstroop en vijgen
(6 personen)

Dit recept heb ik meerdere (malen) met succes voor de high tea van de HuiskamerRun gemaakt. Zoet door de stroop en de vijgen en pittig door de kaas en rucola. Ook perfect voor bij de borrel!

Ingrediënten
– 1 groot rond Marrokkaans brood
– 8 plakken oude kaas
– appelstroop
– 10 gedroogde vijgen
– 50 gram rucola
– handje walnoten

Bereiding
– Snijd het Marrokkaanse brood doormidden en besmeer de beide helften met appelstroop
– Beleg de onderste helft van het brood achtereenvolgens met rucola, kaas, vijgen en walnoten
– Druk de bovenste helft erbovenop en snijd in 8-12 stukken

Eet smakelijk!

* Niet in alle appelstroop zit evenveel ijzer. Dit is afhankelijk van de suikerbietenoogst en kan dus per kaar fluctueren.
** Appelstroop is er in vele soorten en maten. Niet in alle appelstroop zitten evenveel appels verwerkt. Er zijn ook genoeg varianten waar aanvullingen met suikerbieten zitten. Wil je een appelstroop die voor honderd procent uit appels bestaat? Neem dan de biologische stroop van Crombach (let op: hier zit dan wel weer minder/geen ijzer in)

20150225_094039


4 reacties op ‘Appelstroop aubade

  1. Appelstroop en zuivel zijn eigenlijk niet zo’n goede combi, tenminste als het je om het ijzer in de stroop te doen is. De opname daarvan wordt namelijk belemmerd door de zuivel. De smaak is natuurlijk wel top 😁

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s