Het genot van de 3 L’en

imagesSinds enkele weken heb ik het genot ontdekt van de 3 L’en. En voordat u daar meteen vieze dingen bij gaat denken (ja, ik zie uw blik!). Nee, dat heeft niets te maken met donkere parenclubs, swingersparties of andersoortige samenkomsten vlezige L’en (1 L tegelijk in huis lijkt me meer dan genoeg).

De L’en die ik bedoel staan voor: Lekker Lang Langzaam. In de hardlopersmond beter bekend als de LD (Langzame Duurloop), of – om het internationaal te houden – de LSD (Long Slow Distance).

Vroeger snapte ik nooit echt wat er precies zo fijn of goed was aan die 3 L’en. Ja, Lang lopen, dat leek me wel wat. En Lekker lopen, dat wil iedere loper wel. Maar Langzaam lopen? En dan nog Lang ook? Wat is daar nou Lekker aan?!

Totdat ik erachter kwam dat, om die eerste twee L’en te kunnen ervaren, die derde L onontbeerlijk is. Waar ik met mijn naïeve hardlopershoofdje eerst nog altijd dacht dat vorderingen maken met hardlopen ook echt harder lopen was, blijkt dat dit in de praktijk helemaal niet zo werkt. Ja, als je een bepaalde afstand steeds beter wilt kunnen lopen en daarop je PR wilt verbeteren. Maar niet als je in training voor de marathon vooral je kilometers moet uitbreiden. Want, geloof mij, Langer plus Sneller dat levert je een verre van Lekker resultaat op! Tenzij je lekker lang van een langzaam herstellende blessure wilt genieten.

En dus ging ik het proberen: Lekker Lang Langzaam.
En, verrek, het bleek te werken! Niet alleen wist ik mijn kilometers gestaag uit te breiden, ik merkte dat ik er ook echt van kon genieten! Niks uitgeput, buiten adem of kapot thuis komen. Nee, gewoon met een goed gevoel (en ok, een beetje moeie benen) over de drempel stappen en meteen bij het uittrekken van je schoenen alweer denken ‘Wanneer mag ik weer?’ Want dat is ook het mooie van die 3 L’en. Ze laten de in eerste instantie huiveringwekkende afstanden in je marathonschema er ineens heel haalbaar uitzien. Achttien kilometer deze week? Geen probleem! Volgende week nog twee kilometertjes erbij? Waarom niet!

En zo kwam het dat ik vandaag – in de stromende regen! – 22 kilometer en dik 2 uur lang heb genoten van niet 1, niet 2, maar 3 L’en! En geloof mij, daar kan geen snelle swingersparty tegenop!

speed-is-sex-distance-is-love_design


2 reacties op ‘Het genot van de 3 L’en

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s