De vele variaties van hummus

IMG_3314[1]Hummus, hoemoes, hoummous, humus, humous. Nooit eerder vond ik zoveel variaties om een gerecht te (be)schrijven. Hoe je dit ‘prutje’ van kikkererwten echter ook noemt en wat de correcte spelling ook mag zijn, uiteindelijk doet dit dit er eigenlijk helemaal niet toe. Sterker nog: de variatie in de schrijfwijze kenmerkt juist de variëteit van op het oog eenvoudige recept. Want variëren, dat kun je met hummus als de beste!

Zelf ben ik als kikkererwten (en peulvruchten) fanaat al een tijdje erg fan van dit overheerlijke smeersel. Voedzaam, gezond en eenvoudig te bereiden. Maar vooral dus omdat het zoveel verrassende mogelijkheden biedt om steeds wat anders op tafel te zetten. De basis is simpel, de mogelijkheden eindeloos. Hierbij een aantal van mijn succes-recepten:
——————————–

Basis-recept hummus

Ingrediënten:
– 1 blik kikkererwten
– 1 tl tahin (sesampasta)
– 1 teentje knoflook
– 1 tl djinten
– 1 el citroensap
– beetje zout

Bereiding:
Snij de knoflook in kleine stukjes. Laat de kikkererwten bijna helemaal uitlekken (kleine beetje vocht overhouden). Doe alle ingrediënten in een mengkom. Staafmixer erop en klaar is je zelfgemaakte hummus!

Tip:
Niet zo dol op tahin (of net als mijn vriendje allergisch voor sesamzaad)? Geen probleem. De sesampasta vervangen door een tl pindakaas blijkt net zo goed te werken (en even zo lekker). Voor extra smeuïgheid kun je trouwens nog wat olijfolie toevoegen.

———————————–

Recept ‘guacummus’
Dit recept is een zelfbedachte combi van hummus en guacamole. Bereiding is hetzelfde als bij de basis-hummus (alles samenvoegen en mixen maar). Heerlijk smeuïg en verrassend fris.

Ingrediënten:
– 1 blik kikkererwten
– 1 rijpe avocado
– 1 teentje knoflook
– 1 tl djinten
– 1 el citroensap
– beetje zout

Zin in nog een andere variatie? Probeer dan bovenstaand recept maar neem dan in plaats van avocado een pot zongedroogde tomaatje (op olie). Meng alle ingrediënten (teentje knoflook kun je evt weglaten, aangezien er vaak al knoflook bij de tomaten zit) met de helft van de tomaatjes met een beetje extra olie in keukenmachine of met staafmixer. Hoe meer olie, hoe smeuïger je zontomaatjeshummus.

————-

Tja, en wat doe je dan met die hummus? Ook daarbij zijn de mogelijkheden eindeloos! Smeer het op je brood, cracker, rijstwafel etc. Of gebruik het als dip met stukjes groenten. Ook lekker is falafelballetjes met hummus. Of wat dacht je van een verrassende ‘saus’ bij je wrap, taco of wellicht zelfs als alternatieve tomatensaus op je pizza-bodem!

Ook leuk om te weten is dat kikkererwten – naast dat ze erg lekker zijn – ook boordevol eiwitten en vitamines zitten (vitamine B, zink, ijzer). Daar kan je als hardloper dus vol variatie mee vooruit!

IMG_3313[1]

IMG_3315[1]


2 reacties op ‘De vele variaties van hummus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s