Pompoenpannenkoekjes

Sinds kort ben ik in ban van de pompoen. Daar waar ik tot voor kort – tot mijn grote schaamte – nog nooit iets met deze oranje reus had gemaakt, kan mijn inspiratie en fascinatie voor deze vrucht nu niet op.

Het meest bekende (en wellicht ook meest gemaakte) recept met pompoen is natuurlijk pompoensoep. Pittig, romig, fris of vol…je kan er alle kanten mee uit. Zelf ben ik op dit moment erg fan van een oosterse soepvariant met noodles erin (met dank aan meneer Jamie Oliver). Dit recept zal ik later zeker nog een keer posten.

Vandaag gaan we het echter niet hebben over soep, maar over pannenkoeken! Ook die kan je namelijk heel makkelijk en lekker maken met pompoen! Kreeg de tip via een vriend doorgespeeld en ben meteen op zoek gegaan naar een lekker recept.

Ook wel fijn om te weten is dat pompoen veel vitaminen en mineralen bevat. Zo zit het vruchtvlees vol ijzer, caroteen en vitamine b2 en vitamine c. Daar kan je als hardloper dus wel even mee uit de voeten.

Oh, en gooi de pitten niet weg! Daar kan je nog lekkere dingen mee doen (zie hier)

—————————————————————————————–

Recept pompoenpannenkoeken (+/- 8 stuks)

Ingrediënten:
– een halve pompoen (liefst biologisch, want die kan je met schil en al gebruiken)
– 1 kop bloem
– 1 kop melk
– 2 eieren
– snufje zout
– boter/olijfolie om in te bakken

Bereiding:
– Snijd de pompoen door de helft. Hol een helft uit en snijd deze in kleine stukken.
– Doe de stukjes pompoen in een pan met water. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken.
– Maak ondertussen het pannenkoekbeslag door een kop bloem boven een kom te zeven. Doe er de melk en de eieren bij en mix goed door elkaar.
– Zodra de pompoen gaar is: afgieten en de stukjes bij het beslag gooien.
– Mix met een staafmixer alles goed door elkaar tot een glad beslag.
– Zet een pan met boter/olijfolie op het vuur. Giet er een flinke lepel beslag in en bak ze mooi goud/oranje bruin.

Zowel lekker zoet met poedersuiker als hartig met verse geitenkaas en spinazie.

Eet smakelijk!

IMG_3169 IMG_3170

IMG_3171IMG_3173


5 reacties op ‘Pompoenpannenkoekjes

 1. Had nog een stuk pompoen over van een pompoen/knolselderij soep. Daar net de pannenkoekjes mee gemaakt met speltmeel en sojamelk, jammie lekker ontbijtje! Qua structuur bleven ze wel een beetje zompig vond ik, maar dat komt denk ik door de gekookte pompoen.. Bedankt voor het recept! Ik heb je blog trouwens via het viva- forum gevonden en vind em erg leuk om te lezen 🙂

  1. He Carla, wat leuk!
   Het is soms inderdaad een beetje stoeien met het beslag voor de pannenkoekjes. Iedere pompoen is natuurlijk weer anders qua grootte en volume ook. Soms kan wat meer bloem of een extra ei wel helpen. Maar goed, dat ze iedere keer weer anders worden is natuurlijk ook wel erg spannend 😉

 2. Mjammie! Ben een luie kok, maar kom ze graag een keertje eten… 😉
  Tip: als je een keer pompoensoep of wat dan ook wilt maken en er zijn geen pompoenen of de tijd ontbreekt: Albert Heijn verkoopt diepgevroren pompoenblokjes. Beter dan blikvoer en erg lekker.

 3. Die heb ik ook een keer gemaakt! Als je je eigen pompoenen kweekt, moet je zo af en toe eens een nieuw receptje uitproberen. Ik had volgens mij een Antilliaans recept voor pompoenpannenkoekjes, ze waren iets dikker, maar ook lekker!
  Pastasaus kun je er ook mee maken. En de puree kun je goed invriezen om later te gebruiken.
  Dit receptje sla ik in elk geval even op, bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s