Bulgursalade met gegrilde groenten

Summertime! And the living is…eating a lot of salad!

IMG_3227Pastasalade, rijstsalade, couscoussalade, quinoasalade, noedelsalade.
Zodra de zon schijnt en de zomer op zijn hoogtepunt is, lijken mijn avonden (en mijn maag) zich te vullen met grote schalen met verfrissende zomersalades. Eenvoudig te maken, snel op tafel en honderden lekkere variaties om uit te kiezen.

Eén van de salades die hier de laatste tijd favoriet is (mede dankzij de overvloedige courgette-oogst uit onze moestuin), is die met een basis van bulgur. Bulgur is een graanproduct dat meestal gemaakt is van de volkoren korrels van harde durum tarwe. Het lijkt een beetje op couscous, maar is net iets grover en heeft naar mijn mening ook net wat meer smaak. Bovendien – ook niet onbelangrijk – bevat bulgur flink wat koolhydraten, eiwitten en is het rijk aan voor lopers belangrijke mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium (bron).

Zin dus in een keer wat anders dan je standaard pastasalade? Probeer dan onderstaand recept (dat overigens ook (lauw)warm zeker aan te raden is!)


Recept Bulgursalade met gegrilde groenten
(3-4 personen)

Ingrediënten
– 300 gram bulgur (ik gebruik zelf de variant gemaakt van spelt)
– 1 tuinkruiden bouillonblokje
– 1 courgette
– 1 aubergine
– 1 rode ui
– 1 rode paprika
– 3 tl harissa (soort arabische sambal)
– 2 tl djintan (gemalen komijnzaad)
– 2 tl ketoembar (gemalen koriander)
– 1 el citroensap
– 1 blikje abrikozen op sap
– 50 gram ongezouten pistchenootjes
– olijfolie
– zout, peper
– Evt. paar takjes verse koriander ter garnering

Bereiding
– Doe de bulgur in een kleine pan, verkruimel het bouillonblokje erover en mix goed door elkaar.
– Kook ongeveer 1,5 tot 2 keer zoveel water als bulgur en giet deze over de bulgur heen. Zorg dat de bulgur echt nét onder staat (anders wordt ie te papperig) en laat op een heel zacht pitje in zo’n 15 minuten gaarstomen.
– Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en vet een ruime ovenschaal in met olijfolie.
– Snijd de courgette, aubergine, paprika en rode ui in stukken en hussel dit allemaal door elkaar in de ovenschaal.
– Besprenkel de groentemix royaal met olijfolie en voeg de djintan, ketoembar en 2 theelepels harissa toe.
– Roer alles goed door elkaar en zet het mengsel 2 keer 20 minuten in de oven, waarbij je de groenten tussendoor een keer goed doorroert.
– Wanneer bulgur en groenten klaar zijn, laat je beiden eerst even een beetje afkoelen en roer je de bulgur even ‘los’ met een vork.
– Doe nu de bulgur in een ruime schaal en roer de groenten erdoorheen.
– Laat het blikje abrikozen uitlekken (voeg eventueel een klein beetje van het sap toe aan de bulgur voor een friszoete smaak) en snijd de abrikozen in stukjes. Voeg toe aan de salade.
– Voeg nu ook het citroensap toe, eventueel een extra lepeltje harissa of andere kruiden en maak af met zout en peper.
– Zet de salade afgedekt in de koelkast en laat daar zo’n 2 uurtjes helemaal afkoelen, zodat ook de smaken er lekker in kunnen trekken.
– Strooi vlak voor servering de pistachenootjes over de salade en maak af met wat blaadjes verse koriander.

Eet smakelijk!

IMG_3526[1]


7 reacties op ‘Bulgursalade met gegrilde groenten

  1. Vandaag heb ik dit recept gemaakt en wat is dit lekker zeg. De speciale sambal heb ik niet kunnen vinden, maar met ‘normale’ zoete sambal was het ook heerlijk. Omdat ik pas toen het klaar was zag dat het nog twee uur in de koelkast moest en de maag echt al rammelde heb ik het warm gegeten. De koude variant krijgt nog een herkansing; Wat over is staat in de koelkast en gaat morgen mee naar m’n werk. Bedankt voor het delen van dit recept Sanne!

    1. He auke, dat is mooi om te horen! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂 Gelukkig is het zowel warm als koud prima te eten en zeker ook een erg lekker leftover lunch recept! Eet smakelijk morgen dus weer 🙂

      1. ik kan het online niet vinden maar hier is het: bulgur bereiden, daarna mengen met geconcentreerde tomatenpuree en paprikapasta (vind je bij de turkse winkel), peterselie fijnhakken en er ook door met het sap van halve citroen. beetje chilipoeder er ook bij. Wijnbladeren even blancheren in kokend water en daarna de bulgur oprollen in de wijnbladeren zodat je rolletjes krijgt van 3 bij 1 cm ongeveer. Gevulde wijnbladeren kun je ook kant en klaar kopen, maar dat is toch minder lekker 😉 Ik doe er ook nog wel eens gewelde abrikoos en kikkererwten doorheen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s