Oosters noedelsoepje met pompoen

IMG_3523Het gaat goed met onze eerste moestuin.
Na een invasie van spinazie, erwtjes, kapucijners en peulen, ligt er nu in de tuin een pompoen op ons te wachten. En niet zomaar een pompoen: Nee, zo’n uit de kluiten gewassen giga-bol die je in de supermarkt nooit zult vinden (en waarvan de supermarktmedewerkers blij zijn dat ze die niet de groenteschappen hoeven in te tillen).

En hoewel de pompoen nog niet oogstrijp is (‘help, hoeveel groter gaat ie nog worden?!’), kan ik mij al wel verheugen op al die lekkere recepten die ik er straks mee kan maken. Natuurlijk zullen de pompoenpannenkoekjes weer regelmatig op het menu staan.

Maar ik zal vast ook weer vaak het 15 minutes kookboek van Jamie Oliver uit de kast trekken. Want, wat voor heerlijk (iets aangepast) pompoen-receptje ik daar afgelopen jaar uit getoverd heb! Pompoenlaksa; een heerlijke oosterse noedelsoep die zowel zomer als winter prima op tafel gezet kan worden! Fris, romig, pittig én zacht. Het lijkt even wat werk, maar dat valt uiteindelijk ontzettend mee. En het resultaat…nou, daar lik je je bordje wel bij schoon!

Ik blijf dus lief praten tegen mijn pompoenplant (én de bietjes die ernaast staan – nog meer super hardloopvoedsel!) en hoop dat er de komende tijd nog veel noedelsoepjes mee gemaakt kunnen worden!

Maleisische Laksa met pompoen (2-3 personen)

Benodigdheden: Keukenmachine

Ingrediënten:
– halve pompoen
– 0,8 dl bouillon (groente of kip)
– 2 tenen knoflook
– duimgroot stuk verse gemberwortel
– 1 rode peper
– 1 theelepel kurkuma
– 3 lente-uitjes
– 1 volle theelepel pindakaas
– verse koriander
– 1 eetlepel zoutarme sojasaus
– 1 eetlepel vissaus
– 1 eetlepel sesamolie
– 300 gram rijstnoedels
– 1 blikje kokosmelk
– limoensap

Bereiding:

– Zet bouillon op in een pan.
– Schil, snijd en hol de pompoen uit en rasp hem fijn in de keukenmachine. Doe de pompoen bij de kokende bouillon.
– Zet standaardmes in de keukenmachine en doe er de gepelde tenen knoflook, geschilde gember, spaanse peper, kurkuma, lente-ui, pindakaas, koriandersteeltjes (bewaar de blaadjes), sesamolie, sojasaus, vissaus en wat limoensap in.
– Hak alles fijn en schep de pasta bij de bouillon en de pompoen.
– Zodra de bouillon weer kookt, het blikje kokosmelk erbij.
– Bouillon opnieuw aan de kook brengen. Dan noedels erbij doen. Vuur uitdraaien, deksel op de pan doen en de noedels in zo’n 3* minuten gaar laten worden. (*bereidingstijd kan per soort noedels wat verschillen).
– Soep nog wat op smaak brengen met limoensap en eventueel nog wat sojasaus. Garneren met de blaadjes koriander.

Eet smakelijk!

IMG_3524


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s